ΚΤΗΜΑ ΕΥΟΙΝΟΣ

ΑΠΟ 1888

Oινοποιείο

Στην Αττική γη των Σπάτων και στο κτήμα Εύοινος συνεχίζεται η παράδοση της οικογένειας του Σταύρου Κουλοχέρη στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού που ήδη από το 1888 διέθετε στη αγορά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η φιλοσοφία του οινοποιείου πηγάζει από την φύση, την απλότητα, και την διαχρονικότητα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Αττική Γη που φιλοξενεί τους αμπελώνες. Πρόκειται για μια μικρή μονάδα οινοποίησης, πού είναι όμως πλήρως εξοπλισμένη για την οινοποίηση της άριστης ποιότητας σταφυλιών του αμπελώνα. Η διάταξη της γραμμής παραγωγής είναι τέτοια που να επιτρέπει τη μεταφορά του γλεύκους με φυσική ροή χωρίς να οξειδώνεται και να ταλαιπωρείται, ενώ οι περισσότερες εργασίες σε αμπέλι και οινοποιείο γίνονται χειρωνακτικά και με προσωπική δουλειά από τον παραγωγό Σταύρο Κουλοχέρη.

Οι Αμπελώνες

Τα 78 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων χωρίζονται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ανήκουν τα τυπικά για την περιοχή των Μεσογείων μακρόστενα κομμάτια γης που βρίσκονται στην περιοχή των Σπάτων και στο Μετόχι Κερατέας. Σε αυτά τα μικρά αγροτεμάχια που καλλιεργούνται προσεκτικά εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια τα κυπελοειδή αμπέλια του Σαββατιανού, χτυπάει η καρδιά του κτήματος.

Στην δεύτερη ενότητα ανήκουν 25 στρέμματα ενιαίου αμπελώνα στο Αμπελοχώρι Βοιωτίας με τις γαλλικές ερυθρές ποικιλίες

Ποικιλίες

Στις λευκές ποικιλίες ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ και ΡΟΔΙΤΗ έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια το ΑΣΥΡΤΙΚΟ και η ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ. Ο Σταύρος Κουλοχέρης πάντα ανήσυχος θέλησε να πειραματιστεί με τις γαλλικές ερυθρές ποικιλίες MERLOT, CABERNET FRANK και GRENACHE, στα 25 στρέμματα ενιαίου αμπελώνα στο Αμπελοχώρι Βοιωτίας ο οποίος αποτελεί την δεύτερη ”ενότητα” του αμπελώνα.

Η προσεκτική επιλογή και οινοποίηση των σταφυλιών και οι σύγχρονες οινοποιητικές τεχνικές πάντα κάτω από το βλέμμα και την προσωπική δουλειά του Σταύρου Κουλοχέρη, θα δώσουν τυπικά, πολύπλοκα κρασιά που δεν ”φωνάζουν”, αλλά που θα καταπλήξουν όποιον έχει την τύχη να τα ανακαλύψει.

Τα κρασιά του οινοποιείου βγαίνουν στην αγορά την Άνοιξη μετά τον τρύγο και μόνο όταν είναι έτοιμα να δείξουν τον καλύτερο χαρακτήρα τους.

Οινοποίηση

Το μάζεμα των σταφυλιών και η διαλογή γίνεται με το χέρι και η μεταφορά στο οινοποιείο με τελάρα. Οι λευκές ποικιλίες μετά από το γρήγορο στύψιμο, μπαίνουν στην διαδικασία της στατικής απολάσπωσης με ψύξη και στην συνέχεια ζυμώνουν και ωριμάζουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές μέχρι την εμφιάλωση.

Οι ερυθρές αφού αποραγισθούν, αρχίζουν να ζυμώνουν με την μέθοδο ελεγχόμενης ζύμωσης delestage και αφού πιεσθούν, αποζυμώνουν σε ξύλινα δρύινα βαρέλια μέχρι την εμφιάλωση – παλαίωση.